A group of Chabad Hasidim learning and praying together, with a warm and hopeful atmosphere.
מנדי גרינברג מציע מזונות מיוחדים לתשעה באב - לא אוכל, אלא מזון לנשמה! איך להפוך את יום האבל להזדמנות לצמיחה רוחנית.

אח, חברים יקרים! תשעה באב קרב ובא. יום של עצב, יום של חשבון נפש... אבל רגע! אנחנו חסידים! גם ביום הזה, אפשר למצוא ניצוצות של שמחה, אפשר למצוא דרך להפוך את הצום הזה למשהו מיוחד, למשהו שמקדם אותנו לגאולה! געוואלדיג, לא?

פעם, כשהייתי שליח צעיר בבנגקוק, חיה מושקא ואני התלבטנו מה לעשות עם הקהילה בתשעה באב. הרי רובם בכלל לא ידעו מה זה תשעה באב! ואז נזכרתי במאמר של הרבי, שאומר שגם בזמנים קשים, אפשר וצריך למצוא את הטוב, את הניצוץ האלוקי שקיים בכל דבר. הבנתי שאני צריך למצוא דרך להעביר את המסר של היום בצורה חיובית, מחזקת, ולא רק כיום של אבל. אז עשינו 'פארבריינגען' קטן, סיפרנו סיפורים על בית המקדש, שרנו ניגונים עצובים אבל גם כאלה שמבטאים תקווה, וחילקנו 'לחיים' קטן בסוף הצום. היה משהו מרומם באוויר!

אז מה הם בעצם המזונות המיוחדים לתשעה באב? לא, אני לא מדבר על אוכל! אני מדבר על מזון לנשמה! על דברים שאנחנו יכולים לעשות כדי להפוך את היום הזה למשהו משמעותי.

1. לימוד תורה – 'אויס מענטש' אמיתי!

  • הרעיון החסידי: הרבי תמיד הדגיש שלימוד תורה הוא הדרך הכי טובה להתחבר לקדוש ברוך הוא. במיוחד בתשעה באב, כשבית המקדש חרב בגלל שנאת חינם, לימוד תורה – ובמיוחד לימוד על בית המקדש וחשיבות האחדות – יכול לתקן את החטא הזה.
  • היישום המעשי: במקום סתם לשבת בבית ולהרגיש עצוב, תקדישו שעה-שעתיים ללימוד תורה. אפשר ללמוד הלכות תשעה באב, אפשר ללמוד סיפורים על בית המקדש, אפשר ללמוד פרק תהילים. העיקר - שתעשו משהו מועיל לנשמה!
  • דוגמה: חיה מושקא ואני, כל שנה בתשעה באב, לומדים יחד מאמר של הרבי על בית המקדש השלישי. זה נותן לנו כוח ותקווה!

2. חשבון נפש – מבט אמיתי פנימה

  • הרעיון החסידי: חסידות מלמדת אותנו שהכל מתחיל מבפנים. אם אנחנו רוצים לשנות את העולם, אנחנו צריכים קודם כל לשנות את עצמנו. תשעה באב הוא הזדמנות מצוינת לעצור לרגע ולחשוב על מעשינו, על המידות שלנו, על היחסים שלנו עם אחרים.
  • היישום המעשי: קחו מחברת ועט ותכתבו על הדברים שאתם רוצים לשפר בעצמכם. אל תהיו שיפוטיים מדי, פשוט תהיו כנים. תחשבו על מה אתם יכולים לעשות כדי להיות אנשים טובים יותר, יהודים טובים יותר.
  • דוגמה: פעם, בתשעה באב, הבנתי שאני קצת שיפוטי כלפי אנשים שלא שומרים מצוות כמוני. החלטתי לעבוד על זה, להסתכל על כל יהודי בעין טובה, ולמצוא את הטוב שבו. וואדאיה, זה שינה לי את החיים!

3. אהבת חינם – המפתח לגאולה

  • הרעיון החסידי: הרבי תמיד הדגיש שאחדות ואהבת חינם הם המפתח לגאולה. שנאת חינם היא מה שהחריבה את בית המקדש, ואהבת חינם היא מה שתבנה אותו מחדש. זה פשוט ככה!
  • היישום המעשי: תחשבו על מישהו שאתם לא מסמפטים במיוחד. תנסו למצוא בו משהו טוב, משהו חיובי. תתקשרו אליו, תשלחו לו הודעה, תעשו לו טובה קטנה. תראו איך זה משנה את הלב שלכם ושל הצד השני!
  • דוגמה: השנה, בתשעה באב, אני מתכוון להתקשר לשכן שלי, שאנחנו קצת רבים איתו על החניה. אני אגיד לו שאני מצטער על כל מה שהיה, ואני אציע לו עזרה בכל מה שהוא צריך. אני בטוח שזה יעשה לו טוב, וגם לי!

4. תפילה מעומק הלב – קריאה לגאולה

  • הרעיון החסידי: תפילה היא הדרך שלנו לדבר עם הקדוש ברוך הוא. בתשעה באב, כשאנחנו בצום ובאבל, התפילות שלנו עולות לשמים בצורה מיוחדת. זה הזמן לבקש מהקדוש ברוך הוא שיביא לנו את הגאולה, שיבנה את בית המקדש מחדש, שיגאל אותנו מכל הצרות.
  • היישום המעשי: תתפללו מתוך הלב, מתוך כוונה אמיתית. אל תגידו את המילים רק כדי לצאת ידי חובה. תנסו להרגיש את המשמעות של כל מילה, את הכאב על החורבן, את התקווה לגאולה.
  • דוגמה: אני תמיד משתדל להתפלל בתשעה באב עם דמעות בעיניים. זה לא קל, אבל זה עוזר לי להתחבר לעומק של היום.

אז מה אתה אומר, יהודי יקר? אתה מוכן לקחת את המושכות ולהפוך את תשעה באב הזה למשהו מיוחד? אל תסתפק במחשבה טובה – קום ותעשה! תלמד תורה, תעשה חשבון נפש, תאהב את החבר שלך, תתפלל מתוך הלב. תראה איך הניצוץ האלוקי מתעורר בתוכך וסביבך!

שנזכה לגאולה השלמה במהרה בימינו ממש! אמן!

שאלות נפוצות:

  • האם מותר לשמוע מוזיקה בתשעה באב? נהוג להימנע משמיעת מוזיקה שמחה בתשעה באב. מותר לשמוע ניגונים עצובים, או שיעורי תורה.
  • מה עושים עם ילדים קטנים בתשעה באב? חשוב להסביר להם על משמעות היום בצורה מותאמת לגילם. אפשר לקרוא להם סיפורים על בית המקדש, לצייר ציורים, או לעשות פעילויות יצירתיות אחרות.
  • האם מותר ללכת לבית הכנסת בשבת שלפני תשעה באב? כמובן! שבת היא יום שמחה, וצריך ללכת לבית הכנסת ולהתפלל כמו בכל שבת אחרת. אפשר להזכיר את תשעה באב בדרשה, אבל לא צריך להפוך את השבת ליום של אבל.

נקודה למחשבה: איך אתה יכול להפוך את הצום הקרוב להזדמנות לצמיחה אישית וחיבור עמוק יותר ליהדות שלך? 🤔

Matzah, symbol of Passover, representing both hardship and freedom.
מנדי גרינברג מסביר איך להפוך את לחם העוני של פסח להזדמנות לשמחה וחירות אמיתית, עם תובנות חסידיות וטיפים מעשיים לחיים.

אחיי ורעיי, מיר זענען דא! חג פסח כשר ושמח! אנחנו כבר ממש בפתח של החג הכי משפחתי בשנה, חג החירות. ובאווירה הזו, אני רוצה לדבר איתכם על משהו שנראה אולי קצת פרדוקסלי – לחם עוני. כן, המצה!

אבל רגע, לפני שנתחיל, סיפור קטן. כשהייתי שליח צעיר בתאילנד, בפעם הראשונה שהכנתי סדר פסח לבד, הייתי לחוץ אש! הכל היה חדש, הכל היה מאתגר. ואז, באמצע הסדר, ניגש אליי יהודי מבוגר, ניצול שואה. הוא לקח חתיכת מצה ביד, הסתכל עליי בעיניים מלאות דמעות ואמר: "מנדי, אתה יודע מה זה לחם עוני אמיתי? אני יודע. אבל הערב הזה, בזכותך, הלחם עוני הזה טעים לי כמו מן מהשמיים!" וואו! זה פתח לי את הלב, וגרם לי להבין משהו עמוק על מהות החג.

הרי מה זה לחם עוני? זה לא רק אוכל פשוט. זה סמל לשיעבוד, לצמצום, למקום שבו אנחנו מרגישים הכי רחוקים מהחירות שלנו. אבל דווקא מתוך המקום הזה, אנחנו יכולים לצמוח! איך? הנה כמה תובנות שיכולות לעזור לנו להפוך את ה"לחם עוני" של החיים למצה של חירות:

1. לראות את הטוב בכל מצב – "אויס מענטש" אמיתי!

  • הרעיון: בתורת החסידות, מלמדים אותנו שהכל בהשגחה פרטית. אין דבר כזה מקרה. גם הדברים שנראים לנו הכי קשים, הכי מאתגרים, הם חלק מהתוכנית האלוקית, והם באים לטובה. ממש! תמיד יש אור בקצה המנהרה. תמיד יש מה ללמוד. כמו שאומרים, "גם שעון מקולקל צודק פעמיים ביום".
  • היישום: במקום להתלונן על הקשיים, ננסה לחפש את הטוב שבהם. מה אפשר ללמוד מהסיטואציה? איך היא יכולה לחזק אותנו? איך היא יכולה לעזור לנו לצמוח?
  • דוגמה: חיה מושקא, אשתי שתחי', תמיד אומרת לי: "מנדי, גם אם הילדים רבים, זה סימן שיש להם כוח! רק צריך לנתב אותו למקום הנכון!"

2. צמצום ככלי לגדילה – זה כל הסוד!

  • הרעיון: לפעמים, דווקא כשאנחנו מרגישים מוגבלים, אנחנו נאלצים להיות יצירתיים יותר, למצוא פתרונות חדשים. הצמצום יכול להוציא מאיתנו את הכוחות הכי גדולים שלנו. בדיוק כמו שהמצה, בלי שמרים ובלי תפיחה, מזכירה לנו את הדחיפות של יציאת מצרים.
  • היישום: במקום להתבאס כשאין לנו את כל מה שאנחנו רוצים, נתרכז במה שיש לנו. נשתמש במשאבים הקיימים בצורה הכי טובה שאפשר. ננסה למצוא פתרונות יצירתיים לבעיות שלנו.
  • דוגמה: פעם הרבי אמר שגם אם יש לנו רק נר אחד, אנחנו צריכים להדליק אותו ולנסות להאיר איתו את כל העולם! לא להסתכל על מה שחסר, אלא על מה שיש.

3. שמחה – המפתח לחירות אמיתית!

  • הרעיון: השמחה היא כלי עוצמתי מאוד. היא מחזקת את האמונה שלנו, היא נותנת לנו כוח להתמודד עם קשיים, והיא פותחת לנו את הלב לקבל את הטוב שהעולם מציע לנו. "עבדו את ה' בשמחה!" זו לא רק מצווה, זו דרך חיים!
  • היישום: כל יום, נחפש סיבות לשמוח. נגיד תודה על הדברים הטובים שיש לנו. נפגש עם חברים, נעשה דברים שאוהבים, נשיר ניגונים חסידיים! "א גוטע מינוט איז נישט פארפאלן!" – רגע טוב הוא לא מבוזבז!
  • דוגמה: הבן שלי, לוי יצחק, תמיד מצליח למצוא סיבה לשמוח, גם בדברים הכי קטנים. פעם הוא שמח שמצאתי לו סוכריה בכיס! זה ממש הדביק אותי בשמחה!

4. אחדות – הכוח שלנו!

  • הרעיון: פסח הוא חג של יציאה מעבדות לחירות. אבל אי אפשר להגיע לחירות לבד. רק כשאנחנו מאוחדים, כשאנחנו דואגים אחד לשני, אנחנו יכולים באמת להשתחרר. "כל ישראל ערבים זה לזה!"
  • היישום: נתחזק את הקשרים שלנו עם המשפחה, עם החברים, עם הקהילה. נתמוך אחד בשני. נעזור למי שצריך. נזכור שאנחנו חלק ממשהו גדול יותר.
  • דוגמה: כשאנחנו יושבים יחד בליל הסדר, אנחנו לא רק מספרים על יציאת מצרים, אנחנו גם חיים אותה מחדש, ביחד!

אז מה אתה אומר, יהודי יקר? מוכן להפוך את ה"לחם עוני" של החיים למצה של חירות? לא להסתפק במחשבה טובה – לקום ולעשות! להתחיל כבר עכשיו! כל פעולה קטנה, כל מחשבה טובה, כל חיוך, משפיעים על כל העולם. געוואלדיג!

שנזכה לגאולה השלמה במהרה בימינו ממש! חג פסח כשר ושמח!

שאלות נפוצות:

  • מה עושים אם קשה לי לשמוח? אל תדאג! שמחה היא לא משהו שצריך להרגיש בכוח. אפשר להתחיל בקטן, למצוא דברים קטנים שגורמים לנו לחייך. וחשוב גם להתפלל על זה. לבקש מה' שיעזור לנו למצוא את השמחה.

  • איך אפשר להתחבר לתורה ולמצוות גם אם אני לא דתי? התורה היא נחלת כולם! כל יהודי, בכל מצב, יכול להתחבר אליה. אפשר להתחיל בקטן, ללמוד קצת על החגים, על המסורת, לעשות מצווה קטנה. העיקר הכוונה! תמיד יש מקום להתחיל.

  • איך לשמור על השמחה גם אחרי החג? שאלה מצוינת! השמחה היא כמו שריר – צריך לאמן אותו כל הזמן. להמשיך לחפש סיבות לשמוח, להודות לה' על הכל, ולהתחבר לקהילה.

שתהיה לכולנו גאולה פרטית וכללית!

A table laden with a variety of delicious dairy dishes, evoking a sense of warmth and nostalgia.
אבי שפרן, שף ומומחה למטבח יהודי מסורתי, ממליץ על מסעדות חלביות איכותיות עם טעם של בית וניחוח של זיכרונות. המלצות חמות ונוסטלגיות!

כילד, בית הכנסת השכונתי היה לא רק מקום תפילה, אלא גם תחנה קולינרית חשובה. אחרי תפילת שחרית בשבתות, היינו מתקבצים בבית הכנסת לארוחת בוקר חלבית, מעשה ידיהן של נשות הקהילה. הקיגל המתוק, הגבינות המלוחות, הסלט הישראלי הריחני – הכל היה פשוט, אבל טעים כל כך. הטעם הזה, של פשטות וחום, מלווה אותי עד היום כשאני חושב על אוכל חלבי אמיתי. 🧀

המסורת החלבית, בניגוד לבשרית, תמיד נתפסה בעיניי כחמימה יותר, ביתית יותר. אולי זה בגלל החלב עצמו, סמל לאמהות והזנה. אולי בגלל שהרבה מהמנות החלביות הקלאסיות הן מאכלים מנחמים, כמו פשטידות, לביבות, או מרקים עשירים. בכל מקרה, כשמדובר במסעדות חלביות איכותיות, אני מחפש את אותו ניצוץ של בית, את אותו טעם של זיכרונות.

אחת המסעדות שמצליחות להעביר את התחושה הזו היא "הגבינה הלבנה" בירושלים. השם אולי פשוט, אבל התפריט מגוון ועשיר. מה שמייחד את המקום הזה הוא השימוש בחומרי גלם מקומיים וטריים. הגבינות מגיעות ממחלבות בוטיק קטנות בהרי יהודה, הירקות מהשוק הסמוך, והלחם נאפה במקום מדי יום. אני זוכר שאכלתי שם פעם רביולי גבינות ריקוטה ותרד, שהיה פשוט תענוג. הבצק היה דק ועדין, המילוי עשיר וקרמי, והרוטב חמאה מרווה היה בדיוק במידה הנכונה. זה היה ביס שהזכיר לי את הפסטה שאמא שלי הייתה מכינה בבית, אבל עם טוויסט מודרני.

עוד מקום שאני ממליץ עליו בחום הוא "החלבן" בתל אביב. המסעדה הזו מתמחה במאכלי חלב מהמטבח הבלקני. הבורקס שלהם, במיוחד זה עם הגבינה והתרד, הוא פשוט אגדה. הבצק פריך וזהוב, המילוי עשיר ומנחם, והטעם מזכיר לי את הטיולים שלי ביוון. הם משתמשים בגבינה בולגרית אמיתית, כזו שמגיעה בחביות עץ, וזה עושה את כל ההבדל. אני חייב להודות, שאני לא יכול לעזוב את המקום בלי לקחת לפחות עוד בורקס אחד הביתה. 😋

ואם כבר מדברים על מאפים, אי אפשר שלא להזכיר את הקיש של "המאפייה הצרפתית" בחיפה. זה לא בדיוק מסעדה, אבל הקישים שלהם כל כך טעימים, שהם שווים אזכור מיוחד. יש להם קיש בצל, קיש פטריות, קיש גבינות – כל אחד מהם הוא יצירת מופת קטנה. הבצק פריך וחמאתי, המילוי עשיר וטעים, והשילוב של המרכיבים הוא פשוט מושלם. אני אוהב במיוחד את הקיש בצל שלהם, עם הבצל המקורמל המתוק והגבינה המלוחה. זה טעם של גן עדן. ✨

אבל מעבר לטעם, חשוב לי גם השירות והאווירה. במסעדות חלביות, אני מחפש אווירה חמימה ומשפחתית, שירות אדיב ומחייך, ותחושה שאכפת להם מהאוכל שהם מגישים. אני מעריך מסעדות שמקפידות על הפרטים הקטנים, כמו לחם טרי שמגיע לשולחן, מים קרים בקיץ, ותה חם בחורף. אלו הדברים הקטנים שעושים את ההבדל בין ארוחה טובה לארוחה בלתי נשכחת.

לסיום, אני רוצה להזכיר את "קפה גרג" – רשת בתי קפה שמציעה תפריט חלבי מגוון ואיכותי. אני יודע, זה אולי נשמע קצת מפתיע, אבל אני באמת חושב שיש להם מנות חלביות מצוינות. הסלט היווני שלהם, למשל, הוא אחד הטובים שאכלתי. הגבינה הפטה טרייה וטעימה, הירקות חתוכים גס, והרוטב חמצמץ ומרענן. הם גם מציעים מגוון רחב של כריכים, טוסטים ופסטות, כך שכל אחד יכול למצוא משהו שהוא אוהב.

אז בפעם הבאה שאתם מחפשים מסעדה חלבית טובה, אל תסתפקו רק בטעם. חפשו את המקום שמחזיר אתכם לילדות, שמזכיר לכם את הבית, שממלא אתכם בחום ואהבה. כי בסופו של דבר, זה מה שהופך ארוחה לחוויה. ❤️

שאלות נפוצות:

  • האם אפשר להקפיא גבינות קשות? כן, אבל המרקם עלול להשתנות מעט.
  • מה ההבדל בין שמנת מתוקה לשמנת חמוצה? שמנת מתוקה מכילה יותר אחוזי שומן משמנת חמוצה, ולכן היא מתאימה להקצפה.
  • איך יודעים שהגבינה טרייה? לפי המראה, הריח והטעם. גבינה טרייה צריכה להיות בעלת מראה בהיר, ריח נעים וטעם עדין.

נקודה למחשבה: מהו המאכל החלבי שמחזיר אתכם הכי הרבה לילדות? שתפו אותי בתגובות!

A photograph of a kosher restaurant with a scenic view in Israel.
אביגדור שפרן, שף ומומחה למטבח יהודי, ממליץ על מסעדות כשרות עם נוף בלתי נשכח בישראל. מסע קולינרי עם טעמים של זיכרונות.

יש משהו קסום בארוחה טובה, כזו שמרחיבה את הלב וממלאת את הנשמה. אבל כשמצרפים לזה נוף עוצר נשימה, מקבלים חוויה שהיא הרבה מעבר לאוכל. זה כמו תפילה שמתגשמת, רגע של התעלות מעל היומיום. אני זוכר את סבא שלי, שהיה אומר ש"עין טובה היא חצי ברכה". וכשעין טובה פוגשת אוכל טוב, הברכה היא כפולה ומכופלת.

במסעותיי בעולם הכשרות פגשתי לא מעט מסעדות עם נוף מרהיב. כל אחת מהן מספרת סיפור אחר, טווה זיכרונות של טעמים, צבעים ואווירה. היום, אני רוצה לשתף אתכם בכמה מהן, כאלה שלדעתי שוות ביקור, ואולי גם יעוררו בכם השראה למסע קולינרי משלכם.

נתחיל עם ירושלים, עיר הקודש, שבה כל אבן מספרת סיפור. מסעדת 'הכותל' (שם בדוי) המשקיפה על הכותל המערבי, היא מקום שבו ההיסטוריה פוגשת את ההווה. אני זוכר את הפעם הראשונה שאכלתי שם, ביום חורפי וקר. האוויר היה צלול והשמיים כחולים, ואני הרגשתי כאילו אני חלק מפסיפס עתיק יומין. המנה המומלצת שם היא החמין של שבת, תבשיל עשיר ובשרני, שמזכיר לי את הטעמים של הבית, את הבישולים של אמא שלי. כל ביס הוא כמו חיבוק חם, במיוחד כשמסתכלים על הכותל המואר וחושבים על הדורות של יהודים שעמדו שם לפנינו.

נמשיך לצפון הארץ, לגליל הירוק. שם, על אחת הגבעות המשקיפות על הכנרת, נמצאת מסעדת 'הדגה' (שם בדוי). הנוף שם הוא כמו גלויה, הכנרת הכחולה מנצנצת בשמש, וההרים הירוקים מתרוממים ברקע. אני אוהב לשבת שם בשעות אחר הצהריים המאוחרות, כשהאור מתחיל להזהיב והאוויר מתמלא בריח של עצי פרי. המומחיות של המסעדה היא דגים טריים, שנתפסו באותו יום בכנרת. אני ממליץ לנסות את דג הדניס הצלוי, עם עשבי תיבול ושמן זית מקומי. זה טעם של גן עדן, תחושה של חיבור לטבע ולאדמה.

ומילה על מסורת הדגים בשבת. אצל סבתא שלי, תמיד היה דג ממולא על השולחן, מעשה ידיה. היא הייתה אומרת ש"דג בלי חריימה, זה כמו שבת בלי נשמה". והיא צדקה, כמובן. החריימה שלה היה מתובל בנדיבות בפפריקה, שום וכוסברה, והריח שלו היה ממלא את כל הבית. זה היה טעם של בית, של חום ואהבה.

ועכשיו, משהו קצת אחר. בלב המדבר, בנגב הפראי, נמצאת מסעדת 'הנווד' (שם בדוי). הנוף שם הוא מדברי, עוצמתי ושקט. בלילה, השמיים מתמלאים בכוכבים, והאוויר קר ויבש. האוכל במסעדה הוא אוכל בדואי מסורתי, פשוט אבל טעים להפליא. אני ממליץ לנסות את המנסף, תבשיל בשר כבש עם אורז ושקדים, שמבושל על גחלים. זה אוכל של נוודים, אוכל שמחמם את הלב ומזכיר לנו את השורשים שלנו.

לסיום, אני רוצה להזכיר לכם את העיר העתיקה ביפו. שם, על החוף, נמצאת מסעדת 'הנמל' (שם בדוי). הנוף משם הוא של הים התיכון, ספינות דייג, והעיר תל אביב מרחוק. האווירה שם היא תוססת ושמחה, והריח של הדגים הצלויים ממלא את האוויר. אני אוהב לשבת שם בשעות הערב, כשהשמש שוקעת והשמיים נצבעים בצבעים מרהיבים. זה מקום שמרגיש כמו חופשה, מקום שבו אפשר לשכוח מהדאגות וליהנות מהרגע.

המסעדות האלה, הן רק דוגמה קטנה לעושר הקולינרי שיש לנו בארץ. כל אחת מהן מציעה חוויה ייחודית, טעם של נוף, טעם של זיכרונות. אני מקווה שהצלחתי לעורר בכם תיאבון, לא רק לאוכל, אלא גם למסע, לגילוי ולחיבור לשורשים שלנו. זכרו, אוכל טוב הוא הרבה יותר מסתם מזון. הוא סיפור, הוא זיכרון, הוא חלק מהנשמה שלנו.

שאלות נפוצות:

  • האם המסעדות שהזכרת כשרות?

כן, כל המסעדות שהזכרתי במאמר הן מסעדות כשרות.

  • האם צריך להזמין מקום מראש במסעדות האלה?

מומלץ מאוד להזמין מקום מראש, במיוחד בסופי שבוע ובחגים.

  • האם יש במסעדות האלה תפריט ילדים?

ברוב המסעדות יש תפריט ילדים, אך מומלץ לבדוק זאת מראש.

  • האם המסעדות נגישות לנכים?

יש לבדוק נגישות של המסעדה לפני שמגיעים, ברוב המקרים ישנה נגישות בסיסית.

תתי-קטגוריות

עמוד 1 מתוך 3