ברוכים הבאים, יהודים יקרים!

אני מנדי גרינברג מכפר חב"ד, אבל בעצם אני יכול להיות בכל מקום - זה הרי מה שאנחנו, שלוחי חב"ד, עושים. נמצאים איפה שיש יהודי שצריך טפיחה על השכם, תפילין, חיוך או פשוט רגע של אמת יהודית.

גדלתי בבית חב"ד בניו יורק, שם אבא שלי היה (ועדיין) שליח. כילד, הבית שלנו תמיד היה פתוח - לסטודנטים מבולבלים שבאו לחפש משמעות, לאנשי עסקים עסוקים שבאו להניח תפילין "על הדרך", ולמשפחות שבאו לחוות שבת אמיתית. שנים אלו לימדו אותי משהו חשוב: בכל יהודי יש נשמה אלוקית טהורה, וניצוץ קטן יכול להדליק אש גדולה.

אחרי החתונה עם חיה מושקא, יצאנו לשליחות בתאילנד. שלוש שנים של הפעלת בית חב"ד בפוקט לימדו אותי כמה דברים: 1) אין מצב שאין פתרון, 2) גם במקום הכי רחוק אפשר למצוא יהדות, ו-3) אם תחייך מספיק, אנשים ישכחו שיש לך זקן ארוך וכובע שחור.

היום, כשאנחנו חיים בכפר חב"ד עם שבעת ילדינו (בלי עין הרע), אני מנהל בית חב"ד נייד - מסתובב בין משרדים, אזורי תעשייה, ואירועים, ובעצם כל מקום שיש בו יהודים. המשימה שלי פשוטה: להביא אור לכל יהודי, בכל מקום, בדרך שמתאימה לו.

ב"שופרא" אני כאן כדי לחלוק מהחכמה היהודית החסידית, מהניסיון שלי בשטח, ומהתובנות של תורת חב"ד - איך לחיות חיים יהודיים שמחים, משמעותיים ומלאי אור, גם בעולם המודרני והעסוק שלנו.

ברוח הרבי, המוטו שלי הוא: "עוד יהודי, עוד מצווה, עוד צעד לגאולה!"

לחיים!

 

אני יונתן פרידמן, אבל כולם קוראים לי יוני. כבר כילד, כשאבא שלי לקח אותנו לטיולים בגליל, היה לי תפקיד קבוע: "לגלות את המקום הנסתר". תמיד הייתי זה שמצא את המעיין החבוי, את הדרך הקצרה, או את הנקודה המושלמת לפיקניק.

היום, 35 שנים וחמישה ילדים אחרי, אני עדיין עושה בדיוק את אותו דבר – מחפש את הדרך הטובה ביותר להגיע, לחוות, ולהתחבר למקומות מיוחדים, הן בארץ והן בעולם. כמורה דרך עצמאי המתמחה בקהל הדתי, למדתי שלמשפחה שומרת שבת או כשרות יש אתגרים ייחודיים בטיולים – אבל גם שאין שום סיבה שזה יגביל את החוויה.

בין אם זה למצוא את הבריכה הטבעית שלא מופיעה בשום מדריך, לאתר את ה-VPN הנכון שיחסוך מאות שקלים בכרטיס טיסה, או לדעת איזה ברז מים חבוי בנמל התעופה של רומא – אני תמיד מוצא את ה"פטנט" הקטן שהופך טיול רגיל לחוויה בלתי נשכחת.

הבית שלנו במושב בית גמליאל הפך למרכז פיתוח רעיונות לטיולים. כל ערב שבת, כשכל המשפחה מתכנסת לארוחה, אנחנו משתפים חוויות ורעיונות חדשים. תמר, אשתי ושותפתי למסעות, תמיד אומרת שהיא לא מבינה איך אני מוצא מקומות שאפילו מקומיים לא מכירים – התשובה פשוטה: אני פשוט לא מפסיק לחפש.

ב"שופרא" אגלה לכם את הסודות הקטנים והגדולים שלמדתי בעשרות שנותיי כמטייל, כמורה דרך וכאבא לחמישה ילדים סקרנים. מהטיפ הפשוט שיחסוך לכם שעות בתור בדיסנילנד, ועד הדרך להשיג מחירי טיסה שיגרמו לסוכן הנסיעות שלכם להתעלף – הכל מנקודת מבט דתית ופרקטית.

בואו לטייל עם יוני – הדרך תמיד תהיה מעניינת, לפעמים מפתיעה, וכמעט תמיד חסכונית.

 

שמי אביגדור שפרן, אבל מי שמכיר יודע שכולם קוראים לי אבי. מגיל שלוש, כשהייתי עומד על שרפרף במטבח של סבתא בתל אביב ומביט בסיר המרק המבעבע, ידעתי שטעמה של מסורת הוא הדבר העמוק ביותר. הריח של גפילטע פיש ביום שישי, הרעש של הסכין חותכת קישקע על קרש העץ המחורץ, והטעם – אוי, הטעם – של חתיכת חלה טבולה במרק עוף צלול...

גדלתי בירושלים, בין סירים וסיפורים. אמא מבשלת הונגרית, אבא עם שורשים מרוקאיים, ושכנים שהביאו איתם מתכונים מכל פינות הגלות. בשנות העשרים שלי ניהלתי מסעדה קטנה בשוק מחנה יהודה, והיום אני שף פרטי, מעביר סדנאות בישול, ובעיקר – מחפש, אוסף ומשמר את הטעמים של העם היהודי.

יחד עם אשתי שרה וארבעת ילדינו, הבית שלנו בנחלאות הפך למעין מוזיאון חי של המטבח היהודי. פינה אחת גרוזינית, פינה שנייה פולנית, כלים מתימן ותבלינים מבוכרה. התפיסה שלי היא פשוטה: מאחורי כל מתכון עומד סיפור, מאחורי כל סיפור עומדת משפחה, ומאחורי כל משפחה – ההיסטוריה של עם שלם.

ב"שופרא" אני אשתף אתכם במתכונים שאספתי, אבל יותר מזה – בסיפורים שמאחוריהם. נדבר על מזון, על מסורת, על חגים, ועל היומיום שביניהם. אגלה לכם את הסודות הקטנים של המטבח היהודי האותנטי, וננסה יחד להבין איך הוא ממשיך להתפתח גם היום.

אז בואו, הצטרפו אלי למסע בין הסירים והזיכרונות.

בתיאבון, אבי

 

שלום וברכה אחים יקרים!

אני לייזי קופולוביץ', בוגר טרי של ישיבת חברון ("החבר'ה שלי עדיין לא מאמינים שאני כותב באינטרנט...") ומי שיודע מה באמת שווה בעולם החרדי – מהמוזיקה הכי אש ועד הטשולנט שהמק"קים קופצים עליו בליל שישי.

השם שלי התחיל להסתובב בישיבות כשגיליתי את הקומבינה המושלמת לארוחה ב-15 ש"ח שמשביעה כמו סעודת שבת. מאז, תכל'ס, כל בחור חדש בישיבה מקבל ממני את ה"מדריך לחיים הטובים" – איפה לקנות, מה לאכול, איזה ניגון להכיר, ואיך להסתדר טוב בשידוכים (טיפ: תגיד שאתה שומע את 'ותן חלקנו' כל יום, זה תמיד עובד).

היום כבר נשוי ב"ה לחני המהממת (אם אתם שואלים את עצמכם איך בחור כמוני התחתן עם בחורה כמוה – גם אני), אבל אני עדיין יודע מה קורה בעולם. עדיין יודע איפה הדיל הכי טוב לחליפה, איפה המוזיקה שווה את הכסף, ואיזה מקום בירושלים מכין את היאפצ'יק האותנטי ביותר.

ב"שופרא" אני פה בשביל לגלות לכם את הסודות שהגבאים לא רוצים שתדעו, את הקומבינות שרק בחור ישיבה אמיתי מכיר, ולחשוף את האמת מאחורי המוצרים, המקומות והמוזיקה שמשגעים את העולם החרדי.

לא סתם קוראים לי "המחלקה הטכנית" בישיבה – אני יודע לסדר הכל, להשיג הכל, ולמצוא את הדרך הכי טובה לכל דבר. ועכשיו הגיע הזמן לשתף את כל הידע הזה איתכם.

אז ברוכים הבאים לפינה של לייזי, איפה שהאמת יוצאת ולא מתביישת!

 

אני חני רוזן, אמא ל-4 קטנטנים מלאי אנרגיה, ומגלת הפטנטים הקטנים שעושים את החיים גדולים.

התשוקה שלי לסדר וארגון התחילה כבר בילדות (אחותי עדיין לא סלחה לי על סידור הקלמר שלה לפי צבעים!), אבל הפכה למקצוע של ממש כשהתחתנתי והבנתי שהדירה הקטנה שלנו בשכונה ח' באשדוד צריכה להכיל משפחה גדלה, אורחי שבת קבועים, וכמות בלתי נתפסת של צעצועים, ספרי קודש, ואביזרי חג מתחלפים.

בבית שלנו, כל פינה מנוצלת, כל חפץ יש לו מקום, וכל בעיה מקבלת פתרון יצירתי. מנחם בעלי אומר שאני "ממציאה פטנטים שאפילו היצרנים לא חשבו עליהם", והילדים כבר יודעים שאם משהו נשבר או חסר – "אמא תמיד יכולה להמציא פתרון מכלום".

במקום להוציא הון על פתרונות מוכנים, אני תמיד מחפשת את הדרך החכמה, היעילה, והחסכונית. הרבה פעמים הפתרון נמצא כבר בבית שלנו – רק צריך לראות אותו בעיניים יצירתיות.

ב"שופרא" אני משתפת את הטריקים הקטנים שגיליתי לאורך השנים, מהפכים פשוטים ונגישים שכל אחת יכולה ליישם בבית שלה. אני מאמינה שבית מסודר הוא לא רק נעים לעין – הוא מפנה מקום בלב ובראש למה שבאמת חשוב: המשפחה, האירוח, והחיים היהודיים המלאים.

אז בואו נגלה יחד איך הטיפים הקטנים הופכים את החיים לגדולים יותר!

 

שמי נעמה עמיר, ואני חיה בין העבר להווה.

את ביתי אני מוצאת בין הסמטאות האבן של צפת העתיקה, עיר האמנים והמקובלים, שבה כל פינה מספרת סיפור וכל אור מטייל על אבני החומה מזכיר לי שיופי ורוח אינם נפרדים.

כאוצרת אמנות וכאשה יוצרת, אני מחפשת סיפורים. לא רק תמונות, פסלים, או כלים – אלא את הסיפור שמאחוריהם, את הנשמה שמחיה אותם. אני מאמינה שכל יצירה, במיוחד בתחום היודאיקה, היא לא רק אובייקט – היא שיחה בין העבר לעתיד, בין המסורת לחדשנות, בין הקודש לחול.

הגלריה הקטנה שלי בצפת היא עבורי לא רק עסק – היא הזדמנות להפגיש אנשים עם יוצרים, ויוצרים עם קהל. לראות איך פריט של יודאיקה, שנוצר בידיו של אמן מקומי, הופך מרעיון למציאות, ומממשק להילה המלווה משפחה – זה הדבר שמניע אותי.

ב"שופרא" אני מביאה את העיניים הרגישות שלי לחיפוש אחר אמנות יהודית אותנטית, ביקורים אצל יוצרים ואמנים בסדנאותיהם, ותיעוד של מלאכות מסורתיות ההולכות ונעלמות. אני גם אוהבת לשתף בסיפורים של עסקים קטנים המחדשים מסורות עתיקות, ויוצרים קהילה של אומנות ואמונה.

במסע הזה אתם מוזמנים להצטרף אליי – לחפש יחד את היופי בסדקים, את האור בצללים, ואת הסיפורים שעדיין לא סופרו.

בברכה, נעמה

 

שלום יקרים,

שמי שירה ויינשטוק, ואני מאמינה שיופי ורוחניות יכולים – וצריכים – לחיות בהרמוניה מושלמת.

כמעצבת אירועים וכאמא לשלושה, אני חיה בין שני עולמות: העולם האסתטי של צבע, צורה ומרקם, והעולם הרוחני של משמעות, ערך ומסורת. ההתמחות שלי היא בחיבור ביניהם – ביצירת חוויות וחללים שהם גם יפים לעין וגם נוגעים בלב.

בבית שלנו במבשרת ציון, כל שבת היא הזדמנות לעיצוב מחדש. שולחן השבת הוא לא רק מקום לארוחה – הוא במה לחיבור משפחתי, לאירוח שמרחיב את הלב, ולמפגש בין אסתטיקה וקדושה. יואב והילדים כבר יודעים שאצלי אין שני שולחנות זהים, אפילו אם האורחים הם אותם אורחים...

באתר "שופרא" אני מביאה את המבט המיוחד שלי על עולם המתנות, האירועים והעיצוב בעולם היהודי. אני מאמינה שמתנה טובה היא לא רק חפץ יפה – היא מחשבה, כוונה, ואמירה. אירוע מוצלח הוא לא רק אוסף של פרטים אסתטיים – הוא חוויה שנחקקת בלב. ובית יהודי מעוצב הוא לא רק מראית עין – הוא ביטוי חיצוני לערכים פנימיים.

כל זה, במחיר שפוי ועם רגישות אמיתית למציאות החיים של משפחות דתיות.

אז אני מזמינה אתכם לגלות יחד איתי איך ליצור קסם קטן בפרטים הגדולים של החיים – באירועים, במתנות, ובסתם יום של חול שאפשר להפוך אותו לקצת יותר חגיגי.

בחום, שירה

 

היי לכולם!

משה כהן כאן, אבל תקראו לי מושיקו כמו כולם.

אם ראיתם פעם מישהו עם פנקס קטן ועט בסופר, בודק את המחיר על המדף מול המחיר בקופה – כנראה שזה הייתי אני. מגיל צעיר התחלתי לרשום ולהשוות מחירים, והמשפחה והחברים תמיד התקשרו לשאול "נו, מושיקו, איפה המבצע הכי שווה השבוע?"

אחרי שהבנתי שיש לי כישרון לגלות תרגילים של קמעונאים ו"דילים" שהם בעצם לא ממש דילים, החלטתי להפוך את זה למקצוע. כיום אני כותב על צרכנות בעיתון דתי, ואני שמח להביא את החשיבה הביקורתית שלי גם לכאן, ל"שופרא".

אני לא סתם מסתכל על מחירים – אני בודק מה באמת שווה את הכסף שלנו. כי בסוף היום, בתור ציבור דתי, אנחנו צריכים להיות חכמים עם הכסף שלנו. חלק מזה זה להבין שלפעמים היקר הוא בעצם הזול, ולפעמים בשם הכשרות או ההידור אנחנו משלמים על דברים שלא באמת שווים את התוספת.

בטורים שלי ב"שופרא" אני אחשוף את האמת שמאחורי המספרים: מה באמת ההבדל בין הכשרויות השונות? האם המחיר של בד"ץ תמיד מוצדק? איפה אפשר לחסוך ואיפה לא כדאי להתפשר?

אני מבטיח להיות ישיר, חד, ולעיתים גם מצחיק – אבל תמיד אמיתי. כי אין כמו קנייה חכמה בשביל לחסוך זמן, כסף, ועוגמת נפש.

נשמע מעניין? בואו נדבר צרכנות אמיתית.

 

שלום לכולם!

אני יונתן טוכפלד, אבל כולם קוראים לי יוני. בחיי היומיום אני מפתח תוכנה בחברת סייבר, אבל הלב שלי נמצא בעולם המכשירים והגאדג'טים - במיוחד כאלה שיכולים להקל על החיים של משפחה דתית מודרנית.

הסיפור שלי עם טכנולוגיה התחיל עוד כשהייתי ילד בן 8, כשפירקתי את הרדיו הראשון שלי כדי להבין איך הוא עובד (לא, לא הצלחתי להרכיב אותו שוב...). מאז, הסקרנות הטכנולוגית שלי רק התעצמה, והפכה לתשוקה ואחר כך לקריירה.

אבל החיבור האמיתי בין הטכנולוגיה לבין העולם הדתי התחיל ממש כשהתחתנתי עם רחלי. כזוג צעיר, חיפשנו דרכים להשתמש בטכנולוגיה שתשפר את חיינו בלי להתפשר על ערכים והלכה. כשנולדו הילדים - איתי, נועם ואלה - החיפוש הזה רק הפך לחשוב יותר.

ב"שופרא" אני מביא את הידע שלי כמי שחי עם רגל אחת בעולם ההייטק ועם הרגל השנייה בעולם התורני. אני בוחן גאדג'טים, אפליקציות ומוצרי צריכה טכנולוגיים דרך עיניים פרקטיות: האם זה באמת יעיל? האם זה מתאים לאורח חיים דתי? האם זה שווה את הכסף?

אני לא מאמין בטכנולוגיה לשם טכנולוגיה. אני מאמין בכלים שבאמת משפרים את החיים, ובעיקר - כאלה שאפשר להסביר בלי מילים גבוהות גם לסבתא וגם לרב.

אז בואו נצלול יחד לעולם הדיגיטלי, עם כיפה על הראש ורגליים על הקרקע!

 

שלום וברכה,

שמי צבי מאיר ברקוביץ', ואני עוסק בשאלת ממשק ההלכה והטכנולוגיה זה למעלה משני עשורים. כרב קהילה בירושלים וכמי שזכה לקבל הכשרה הן בעולם התורני והן בעולם הטכנולוגי, אני רואה חשיבות עליונה בבניית גשרים של הבנה בין שני העולמות הללו.

חיינו בתקופה מאתגרת. הטכנולוגיה משתנה בקצב מסחרר, ובכל יום מתעוררות שאלות חדשות: האם מותר להשתמש במכשיר זה בשבת? מה ההגדרה ההלכתית של פעולה אוטומטית? כיצד להתייחס לבינה מלאכותית מבחינה יהודית?

בעמוד זה באתר "שופרא", אני משתדל להביא תשובות מדויקות, מבוססות ומאוזנות לשאלות אלו. אינני מאמין ב"אסור" ו"מותר" שטחיים. אני מאמין בהבנה מעמיקה של הטכנולוגיה לצד הבנה יסודית של ההלכה, ובגישה המכבדת את המסורת תוך התמודדות אמיתית עם אתגרי החיים המודרניים.

במאמרַי, אשתדל תמיד להסביר הן את הפן הטכנולוגי והן את הפן ההלכתי בשפה ברורה ומובנת לכל, עם הקפדה על דיוק ועל הבאת מקורות. איני בא לפסוק הלכה למעשה – לכך יש לפנות לרב אישי המכיר את הנסיבות המדויקות – אלא להאיר את הסוגיות ולהעשיר את השיח.

נזכה יחד ליישב את החכמה העתיקה שלנו עם העולם החדש סביבנו, מתוך אמונה שהתורה היא תורת חיים הרלוונטית לכל זמן ועת.

בברכה, הרב צבי מאיר ברקוביץ'

 

שלום לכולן!

אני דבורי ברנדס, אמא ל-6, מתגוררת במודיעין עילית, בוגרת לימודי עיצוב, ובעיקר – צרכנית דעתנית עם לב הלכתי וחיבה מיוחדת למציאת הדיל המושלם.

כשהייתי ילדה קטנה, אמא שלי הייתה מתפלאת איך תמיד ידעתי איפה למצוא את הצעצוע הכי שווה במחיר הכי טוב. היום, בין ניהול בית עם שישה ילדים (מנחם בן ה-14 ועד חנה בת ה-3) והעבודה כיועצת עיצוב פנים, החברות קוראות לי "קוסמת האלי אקספרס" – כי איכשהו אני תמיד מצליחה למצוא את המוצרים שאחרות התייאשו מהם, ועוד במחיר שפוי.

בעלי אבי תמיד צוחק שאני יודעת את המחיר של כל דבר, ושאם היה אפשר לבחור מקצוע "מאתרת דילים מקצועית" – הייתי הופכת למיליונרית. אבל אני לא רק מחפשת מחירים טובים. בעולם שבו כולם מדברים על "דילים" ו"מבצעים", אני מדברת על קניות עם משמעות - כאלה שמשרתות את הצרכים שלנו כמשפחה דתית, שמתאימות לאורח החיים ההלכתי שלנו, ושלא נתחרט עליהן יומיים אחרי.

אני בודקת כל מוצר דרך שלושה אספקטים:

  • האם הוא באמת שימושי? (או סתם עוד משהו שיתפוס אבק במדף העליון בארון...)
  • האם הוא עומד בסטנדרט של "הבית היהודי"? (צניעות, שבת, כשרות, לפי העניין)
  • האם המחיר שלו הוגן? (אנחנו לא פראיירים!)

בסופו של יום, המטרה שלי ב"שופרא" היא לעזור לכן להחליט על קניות בשיק, בלי חרטות, ועם ערך אמיתי למשפחה היהודית.

אז בואו נדבר על קניות חכמות. בשיק. ובלי חרטות! 💫