סודות המטבח היהודי: ממרחים וליפתנים עם טוויסט חסידי!

מנדי גרינברג חולק מתכונים לממרחים וליפתנים בסגנון חסידי מחודש. גלו את הסודות למטבח יהודי שמח ובריא!

שלום עליכם, אחי ורעי! מנדי גרינברג מדבר, ואיזה כיף לי לחלוק איתכם את האהבה שלי למטבח היהודי, ובפרט לממרחים וליפתנים. כן, כן, אותם דברים קטנים שלפעמים נראים שוליים, אבל הם אלה שנותנים את הטעם האמיתי לחיים! 😋

אני זוכר, כשהייתי צעיר, סבתא שלי, עליה השלום, תמיד הייתה מכינה ריבת שזיפים מיוחדת. זה לא היה רק ריבה, זה היה טעם של געגועים, של ילדות, של חום ואהבה. מאז, הבנתי שהאוכל הוא הרבה יותר מסתם משהו שממלא את הבטן. הוא קשר לדורות, הוא זיכרון, הוא שמחה!

פעם, הרבי מליובאוויטש הסביר שהמהות של כל דבר בעולם הזה היא ניצוץ אלוקי. גם בתוך שזיף, בתוך שום, בתוך כל ירק או פרי, יש ניצוץ שמחכה להתגלות. והתפקיד שלנו, כיהודים, הוא לקחת את הניצוץ הזה, ולגרום לו לזהור! איך עושים את זה? בין היתר, דרך המטבח!

אז מה אתם אומרים, יהודים יקרים? בואו ניקח את המסורת, נוסיף לה קצת טוויסט חסידי, ונהפוך את המטבח שלנו למקום של שמחה, של בריאות, ושל התגלות אלוקית!

1. ממרח חומוס חסידי: יותר מסתם גרגיר!

* הרעיון החסידי: החומוס, לכאורה גרגיר פשוט, מסמל את הפוטנציאל הטמון בכל אחד מאיתנו. כמו שהחומוס עובר תהליך של בישול, טחינה ותיבול כדי להפוך לממרח טעים, כך גם אנחנו צריכים לעבוד על עצמנו כדי לממש את הפוטנציאל שלנו.

* היישום המעשי: במקום סתם להכין חומוס, תחשבו על זה כעל תהליך של התעלות רוחנית! תוסיפו קצת טחינה גולמית איכותית, שמן זית כתית מעולה, לימון סחוט טרי, קצת שום כתוש (לא יותר מדי, שלא יהיה "אויס מענטש"), וכמובן – קורטוב של אהבת ישראל! 🥰

* הדוגמה הקונקרטית: חיה מושקא, אשתי שתחיה, תמיד אומרת שהסוד לחומוס טעים הוא להשרות את הגרגירים יום לפני, עם קצת סודה לשתייה. זה עוזר להם להתרכך ולהיות יותר קלים לעיכול. ואל תשכחו – קצת פפריקה מתוקה מעל, זה תמיד משדרג!

2. ליפתן תפוחים וקינמון: טעם של גן עדן!

* הרעיון החסידי: התפוח מסמל את הרצון, את התאווה. הקינמון מסמל את החיבור, את האיחוד. ליפתן תפוחים וקינמון הוא סמל לאיחוד בין הרצון הגשמי לבין השאיפה הרוחנית.

* היישום המעשי: כשאתם מכינים ליפתן תפוחים, תחשבו על הרצונות שלכם. מה אתם רוצים להשיג בחיים? איך אתם יכולים לחבר את הרצונות האלה עם השאיפה שלכם להתקרב להשם יתברך? תוסיפו קצת דבש איכותי, צימוקים, ואגוזים קצוצים, ויהיה לכם ליפתן שמחמם את הלב ואת הנשמה!

* הדוגמה הקונקרטית: פעם, הרבי אמר שלכל יהודי יש ניצוץ של משיח בתוכו. כשאנחנו מכינים ליפתן תפוחים, אנחנו יכולים לחשוב על הניצוץ הזה, ולבקש מהשם יתברך שהוא יתגלה במהרה בימינו ממש!

3. ממרח שום ועשבי תיבול: תרופה לנשמה!

* הרעיון החסידי: השום, כידוע, הוא תרופה. הוא מחזק את הגוף ואת הנשמה. עשבי התיבול מסמלים את השמחה, את החיות, את הצבע. ממרח שום ועשבי תיבול הוא תרופה לנשמה, הוא מחזיר את השמחה והחיות לחיים שלנו.

* היישום המעשי: קחו כמה שיני שום, תמעכו אותם היטב, תוסיפו שמן זית, לימון, מלח, פלפל, וכמובן – עשבי תיבול טריים קצוצים: פטרוזיליה, כוסברה, שמיר, בזיליקום, מה שאתם אוהבים! תערבבו הכל ביחד, ותקבלו ממרח שמחזק את הגוף ואת הנשמה.

* הדוגמה הקונקרטית: כשהייתי בשליחות בתאילנד, הייתי מכין ממרח שום ועשבי תיבול כל שבוע. זה היה עוזר לי להתמודד עם החום והלחות, וזה היה נותן לי כוח להמשיך ולעשות את השליחות שלי בשמחה ובמסירות.

4. ממרח עגבניות מיובשות: טעם של קיץ נצחי!

* הרעיון החסידי: העגבנייה מסמלת את החיות, את הצבע, את השמחה. העגבניות המיובשות מסמלות את השימור, את הנצחיות. ממרח עגבניות מיובשות הוא טעם של קיץ נצחי, הוא מזכיר לנו שתמיד יש תקווה, תמיד יש שמחה, גם בתוך החורף הכי קר.

* היישום המעשי: קחו עגבניות מיובשות בשמן, תסננו אותן מהשמן, תוסיפו שום כתוש, צלפים כבושים, אורגנו, פלפל חריף (אם אתם אוהבים), ותטחנו הכל ביחד במעבד מזון. תקבלו ממרח עשיר בטעמים, שמזכיר לכם שתמיד יש קיץ, גם בלב החורף.

* הדוגמה הקונקרטית: הבן שלי, מוישי, ממש אוהב ממרח עגבניות מיובשות. הוא אומר שזה מזכיר לו את הטיולים שלנו בקיץ, ואת השמחה והחופש שאנחנו מרגישים כשאנחנו מטיילים ביחד.

אז מה אתם אומרים, יהודים יקרים? געוואלדיג, נכון? 😊 אל תשכחו: לא להסתפק במחשבה טובה – לקום ולעשות! תתחילו להכין ממרחים וליפתנים טעימים ובריאים, ותראו איך החיים שלכם הופכים להיות יותר שמחים ויותר מתוקים!

שנזכה לגאולה השלמה במהרה בימינו ממש! אמן!

שאלות נפוצות:

* איפה אפשר לקנות עגבניות מיובשות כשרות? אפשר למצוא עגבניות מיובשות כשרות בחנויות טבע ובסופרים גדולים. אני ממליץ לבדוק את הכשרות לפני שקונים.

* איך אפשר לשמור על הממרחים לאורך זמן? מומלץ לשמור את הממרחים בצנצנת זכוכית אטומה במקרר. אם אתם רוצים לשמור אותם לאורך זמן, אפשר להוסיף להם קצת שמן זית מלמעלה, זה עוזר לשמר אותם.

* יש לכם מתכון לריבת שזיפים כמו של סבתא? וואדאיה! המתכון של סבתא הוא סוד משפחתי, אבל אני יכול לתת לכם מתכון דומה: קחו שזיפים בשלים, תחתכו אותם לחתיכות קטנות, תוסיפו סוכר, מיץ לימון, וקצת קינמון, ותבשלו על אש קטנה עד שהריבה מסמיכה. אל תשכחו לערבב מדי פעם, כדי שהריבה לא תישרף!

שתהיה לכולנו שנה טובה ומתוקה! 🍯

מנדי גרינברג's Avatar

מנדי גרינברג

מנדי גרינברג הוא איש חב"ד פעיל, שליח לשעבר בתאילנד ומנהל בית חב"ד נייד הפועל בישראל. שילוב ייחודי של חכמה חסידית עמוקה ופרקטיות מהשטח מאפיין את כתיבתו החמה והנגישה. בפינתו ב"שופרא" הוא מביא את עולם החסידות, הקבלה והחכמה היהודית העתיקה אל החיים היומיומיים, בגישה מקרבת ומלאת שמחה, האופיינית לחב"ד.