דבש מתובל לראש השנה: טעם של התחלות מתוקות

מתכון לדבש מתובל לראש השנה מאת השף אביגדור שפרן. טעם של מסורת וגעגועים, שנה טובה ומתוקה.

אצל סבתא חנה, זכרונה לברכה, ראש השנה תמיד התחיל בניחוח מתוק-חריף שמילא את הבית. לא היה צריך שעון, האף כבר ידע שהחג בפתח. זה היה הריח של הדבש המתובל שלה, סוד משפחתי שעבר מדור לדור, וכעת, אני רוצה לחלוק איתכם את הגרסה שלי.

🍯

דבש, סמל למתיקות ולשנה טובה, הוא מרכיב מרכזי בחגי תשרי. אבל למה להסתפק בדבש רגיל כשאפשר להעשיר אותו בטעמים עמוקים שיקחו אתכם למחוזות אחרים? המתכון הזה הוא לא רק מתכון, הוא מסע בזמן, אל השורשים שלנו.

שורשי השימוש בדבש עתיקים כמו הדבורים עצמן. עוד בתנ"ך מוזכר הדבש כסמל לשפע ולברכה. אצל יהודי אשכנז נהוג לאכול תפוח בדבש, מנה פשוטה וסמלית. אבל בעדות המזרח, הדבש מקבל טוויסטים מעניינים – תבלינים ארומטיים, פירות יבשים ואגוזים. כל עדה והמסורת שלה, וכולן מתאחדות סביב הרצון לשנה מתוקה ומבורכת.

הדבש המתובל שלי: מתכון עם נשמה

אני אוהב לשלב כמה טעמים שונים כדי ליצור משהו מיוחד. המתכון הזה הוא שילוב של השפעות אשכנזיות ומזרחיות, עם טוויסט אישי שלי.

מרכיבים:

  • 1 ק"ג דבש איכותי (אני ממליץ על דבש פרחי בר או דבש הדרים)
  • 1/2 כוס יין אדום יבש (לא חובה, אבל מוסיף עומק)
  • 1 תפוח עץ גרנד אלכסנדר, קלוף וחתוך לקוביות קטנות
  • 1/4 כוס צימוקים בהירים
  • 1/4 כוס שקדים פרוסים
  • 1/4 כוס אגוזי מלך קצוצים גס
  • 1 כפית קינמון טחון
  • 1/2 כפית ג'ינג'ר טחון
  • 1/4 כפית ציפורן טחונה
  • קליפת לימון מגוררת מחצי לימון
  • קורט פלפל שחור גרוס (סוד קטן שמעצים את הטעמים)

ההכנה:

1. בסיר בינוני, שפכו את הדבש והיין (אם משתמשים). חממו על אש קטנה, תוך כדי ערבוב, עד שהדבש נמס לחלוטין. אל תרתיחו!

2. הוסיפו את התפוח, הצימוקים, השקדים, האגוזים, הקינמון, הג'ינג'ר והציפורן. ערבבו היטב.

3. בשלו על אש קטנה מאוד, תוך ערבוב מדי פעם, במשך כשעה. זה הזמן לתת לטעמים להתמזג ולהעמיק. הריח שממלא את הבית הוא פשוט גן עדן.

4. הוסיפו את קליפת הלימון והפלפל השחור. ערבבו ובשלו עוד 5 דקות.

5. כבו את האש והניחו לדבש להתקרר לחלוטין.

6. אחסנו בצנצנת מעוקרת במקום קריר ויבש. הדבש ישתבח עם הזמן.

הסודות הקטנים שלי:

  • אני אוהב להוסיף כמה טיפות של מי ורדים בסוף הבישול. זה מוסיף ניחוח פרחוני עדין.
  • אפשר להחליף את התפוח בתאנים טריות או מיובשות.
  • לגרסה פיקנטית יותר, אפשר להוסיף מעט צ'ילי גרוס.

הדבש המתובל הזה הוא לא רק תוספת נהדרת לתפוחים בראש השנה. הוא נפלא גם על חלה טרייה, עם גבינה רכה, או אפילו כזיגוג לבשר צלוי. תאמינו לי, ברגע שתטעמו אותו, לא תוכלו להפסיק.

אני זוכר את סבא שלי, שהיה טועם את הדבש המתובל של סבתא שלי בעיניים עצומות, ואומר: "זה טעם של געגועים, טעם של בית." אני מקווה שהדבש המתובל הזה יביא גם לכם טעם של געגועים, טעם של מסורת, ובעיקר – טעם של שנה טובה ומתוקה.

שנה טובה וחג שמח! 🍎🍯

שאלות נפוצות:

  • כמה זמן אפשר לשמור את הדבש המתובל? בצנצנת מעוקרת במקום קריר ויבש, הדבש המתובל יכול להחזיק מעמד מספר חודשים.
  • האם אפשר להשתמש בסוג אחר של דבש? בהחלט! כל סוג של דבש יעבוד, אבל אני ממליץ על דבש איכותי עם טעם עשיר.
  • האם אפשר להכין את הדבש המתובל מראש? כן! אפילו מומלץ להכין אותו כמה ימים לפני החג כדי שהטעמים יתמזגו.

אביגדור שפרן's Avatar

אביגדור שפרן

אביגדור שפרן הוא שף ומומחה למטבח יהודי אותנטי, איש של טעמים, סיפורים ומסורת. מחלוצי שימור והחייאת המתכונים היהודיים המסורתיים בישראל, הוא משלב בין ידע קולינרי מקצועי להבנה עמוקה של ההיסטוריה והמסורת היהודית. כתיבתו הנוסטלגית והחמה מביאה אל השולחן לא רק מתכונים, אלא גם את הסיפורים והנשמה שמאחוריהם.