שקשוקות בשילובים יצירתיים: חגיגה של טעמים לשבת וחג

אבי שפרן, שף ומומחה למטבח יהודי מסורתי, חושף מתכונים יצירתיים לשקשוקה לשבת וחג, עם טוויסטים מפתיעים וניחוחות ביתיים.

אני זוכר את עצמי כילד, עומד על שרפרף קטן במטבח של סבתא מלכה, מביט בה ביראת כבוד כשהיא רוקחת את השקשוקה שלה. לא סתם שקשוקה, כן? שקשוקה של שבת, עם פלפלים קלויים על גחלים, עגבניות בשלות שטפטפו מיץ מתוק, ונגיעה של חריפות שרק עקצה בעדינות. הריח היה ממלא את הבית, מבשר על השבת המתקרבת ובתוכו – טעם גן עדן.

מאז עברו הרבה מים בירדן, אבל הזיכרון הזה תמיד מלווה אותי. השקשוקה, המאכל הפשוט לכאורה, הפך בעיני לסמל של בית, של חום, של שבת וחג. ואם פעם חשבתי שאין מה לחדש, גיליתי שהיצירתיות היא חלק מהמסורת, ושגם בשקשוקה אפשר לשחק, להוסיף ולגוון, ועדיין לשמור על הניצוץ המקורי.

אז בואו נדבר קצת על שקשוקה. מאיפה היא הגיעה אלינו? יש אומרים מצפון אפריקה, יש הטוענים מהאימפריה העות'מאנית. מה שבטוח, היא התאזרחה כאן אצלנו, התערבבה עם הטעמים המקומיים, וקיבלה אינספור גרסאות. אצל הטריפולטאים היא חריפה אש, עם פלפלים חריפים ששורפים את הלשון. אצל המרוקאים היא מתוקה יותר, עם נגיעות של קינמון וצימוקים. ואצל האשכנזים… טוב, אצלם היא פחות מוכרת, אבל גם הם למדו לאהוב אותה!

אני רוצה לחלוק אתכם כמה שילובים יצירתיים שאני אוהב להכין, שמשלבים בין המסורת לבין טוויסטים מודרניים.

שקשוקה חלומית עם חצילים קלויים וטחינה גולמית

הסוד כאן הוא בחצילים. לא סתם חצילים מטוגנים בשמן עמוק, חלילה! חצילים קלויים על אש גלויה, או בתנור עם מעט שמן זית, עד שהם רכים מבפנים ושרופים מבחוץ. הקלייה נותנת להם טעם מעושן ועמוק, שמשתלב נהדר עם העגבניות.

  • מרכיבים:

* 4 חצילים בינוניים

* 6 עגבניות בשלות

* 2 פלפלים אדומים

* 4 שיני שום

* 1 פלפל חריף (לפי הטעם)

* 1/4 כוס שמן זית

* כפית פפריקה מתוקה

* 1/2 כפית כמון

* מלח, פלפל שחור

* 4 ביצים

* טחינה גולמית איכותית

* פטרוזיליה קצוצה

  • הכנה:

1. קולים את החצילים על אש גלויה או בתנור, עד שהם רכים וקצת שרופים. מצננים מעט ומקלפים.

2. קוצצים את החצילים לקוביות גסות.

3. קוצצים את העגבניות, הפלפלים והשום.

4. מחממים שמן זית בסיר רחב. מוסיפים את הפלפלים והשום ומטגנים עד שהם מתרככים.

5. מוסיפים את העגבניות, הפפריקה, הכמון, המלח והפלפל. מבשלים על אש קטנה כ-20 דקות, עד שהעגבניות מתרככות והרוטב מסמיך.

6. מוסיפים את החצילים הקלויים ומערבבים.

7. יוצרים גומות ברוטב ושוברים לתוכן את הביצים.

8. מבשלים על אש קטנה עד שהביצים מגיעות לדרגת העשייה הרצויה.

9. מזלפים טחינה גולמית בנדיבות ומפזרים פטרוזיליה קצוצה.

אני אוהב להגיש את השקשוקה הזאת עם חלה טרייה, שאפשר לטבול ברוטב הנפלא. וסוד קטן ממני אליכם: טיפה של מיץ לימון סחוט טרי בסוף הבישול מקפיצה את הטעמים.

שקשוקה ירוקה עם תרד, מנגולד וגבינת פטה

זו גרסה קלילה ומרעננת יותר, מושלמת לימי הקיץ החמים. היא משלבת בין המרירות העדינה של הירקות הירוקים למליחות של גבינת הפטה.

  • מרכיבים:

* 500 גרם תרד טרי

* 500 גרם מנגולד

* 2 בצלים ירוקים

* 4 שיני שום

* 1/4 כוס שמן זית

* מלח, פלפל שחור

* 4 ביצים

* 200 גרם גבינת פטה מפוררת

  • הכנה:

1. שוטפים היטב את התרד והמנגולד וקוצצים גס.

2. קוצצים את הבצלים הירוקים והשום.

3. מחממים שמן זית בסיר רחב. מוסיפים את הבצלים הירוקים והשום ומטגנים עד שהם מתרככים.

4. מוסיפים את התרד והמנגולד ומבשלים עד שהם מצטמצמים.

5. מתבלים במלח ופלפל שחור.

6. יוצרים גומות בירקות ושוברים לתוכן את הביצים.

7. מבשלים על אש קטנה עד שהביצים מגיעות לדרגת העשייה הרצויה.

8. מפזרים גבינת פטה מפוררת.

אני אוהב להוסיף לשקשוקה הזאת גם קצת זיתי קלמטה קצוצים, שנותנים טעם ים תיכוני. ואם אתם רוצים להשתגע, אפשר להוסיף גם כמה קוביות של ארטישוק ירושלמי.

השקשוקה היא הרבה יותר מסתם מאכל. היא זיכרון, היא געגוע, היא חום ואהבה. היא החיבור שלנו למסורת, אבל גם החופש שלנו ליצור ולחדש. אני מזמין אתכם לקחת את המתכונים האלה ולשחק איתם, להתאים אותם לטעם האישי שלכם, ולהפוך אותם לשקשוקה שלכם. שתהיה לכם שבת שלום וטעימה!

שאלות נפוצות:

  • האם אפשר להכין שקשוקה מראש? בהחלט! אפשר להכין את הרוטב מראש ולחמם אותו לפני הוספת הביצים. זה אפילו מומלץ, כי הרוטב מקבל טעמים עמוקים יותר.
  • איזה סוג של עגבניות הכי מתאים לשקשוקה? עגבניות בשלות ועסיסיות הן הכי טובות. אם אין עגבניות טריות, אפשר להשתמש גם בעגבניות משומרות.
  • מה עושים אם השקשוקה יוצאת חמוצה מדי? אפשר להוסיף קצת סוכר או דבש כדי לאזן את החמיצות.
  • האם אפשר להכין שקשוקה טבעונית? כן! אפשר להחליף את הביצים בקוביות טופו או בחתיכות של חלבון סויה.

אז מה אתם אומרים, איזו שקשוקה תכינו לשבת הקרובה? שתפו אותי!

אביגדור שפרן's Avatar

אביגדור שפרן

אביגדור שפרן הוא שף ומומחה למטבח יהודי אותנטי, איש של טעמים, סיפורים ומסורת. מחלוצי שימור והחייאת המתכונים היהודיים המסורתיים בישראל, הוא משלב בין ידע קולינרי מקצועי להבנה עמוקה של ההיסטוריה והמסורת היהודית. כתיבתו הנוסטלגית והחמה מביאה אל השולחן לא רק מתכונים, אלא גם את הסיפורים והנשמה שמאחוריהם.