מושיקו פותח פה: איך לא להיות פראייר כשקונים אוכל לאלרגיים?

מושיקו כהן, מומחה צרכנות, חושף את האמת מאחורי המחירים של מזון לאלרגיים. טיפים לקניות חכמות למשפחה דתית.

אוי ויי זמיר, איזה בוקר היה לי היום. הלכתי לסופר לקנות קמח ללחם שאני מכין (כן, כן, מושיקו גם אופה, תתמודדו). פתאום אני רואה אמא מסכנה, עומדת מול מדף שלם של תחליפי חלב, מגרדת בראש, נראית כאילו היא עומדת לירות לעצמה ברגל. מה קרה? הבן שלה אלרגי לחלב, והיא מנסה להבין מה ההבדל בין חלב שקדים "מועשר" ל"אקסטרה מועשר" ולמה זה עולה כמו כליה.

אז החלטתי, בתור מושיקו שלכם, מומחה צרכנות לענייני דת ופראיירים, לעשות סדר בבלאגן הזה. כי בחייאת, אנחנו משפחה דתית ממוצעת, ברוך השם הילדים גדלים, וההוצאות גדלות איתם. אז אם אפשר לחסוך קצת בלי למכור את הנשמה לשטן (או לקמעונאי תאב בצע), למה לא?

הבעיה: לאכול בריא כשכולם אלרגיים – עולה הון!

בואו נודה באמת, להיות אלרגי זה כבר לא "טרנד", זה מציאות. אבל רשתות השיווק קלטו את זה מזמן, והפכו את הבעיה שלנו למכרה זהב. "ללא גלוטן", "טבעוני", "אורגני" – כל מילה כזו מוסיפה עוד כמה שקלים למחיר. ואנחנו, ההורים המודאגים, מוכנים לשלם, רק שהילד לא יסבול. אבל רגע, עצרו! האם באמת כל מה שמבטיחים לנו הוא אמת?

הבדיקה: יצאתי לשטח, בדקתי מחירים, כמעט חטפתי התקף לב

לקחתי את רשימת המוצרים הבסיסיים למשפחה אלרגית: קמח ללא גלוטן, תחליף חלב, חטיפים "בריאים" לילדים, וירקות אורגניים. השוותי מחירים בין כמה רשתות גדולות, כולל רשתות דיסקאונט וחנויות טבע קטנות. התוצאות? חבל"ז!

  • קמח ללא גלוטן: ברשת X המחיר היה 25 ש"ח לקילו, ברשת Y – 30 ש"ח, וברשת דיסקאונט Z – 18 ש"ח. אותו קמח, אותו יצרן.
  • תחליף חלב שקדים: המחירים נעים בין 15 ל-25 ש"ח לליטר, תלוי במותג וב"העשרה". לא הבנתי מה זה אומר, אבל המחיר משתנה בהתאם.
  • חטיפים "בריאים" לילדים: כאן כבר התחלתי לצחוק. חטיף קטן, בגודל של אצבע, עולה 5 ש"ח. שוס! יותר יקר מסטייק אנטריקוט.
  • ירקות אורגניים: פי 2-3 יותר יקרים מירקות רגילים. האם זה באמת שווה את זה? על זה נדבר בהמשך.

הניתוח: איפה הכסף שלנו הולך לעזאזל?

הנה האמת הכואבת: אנחנו משלמים על תיוג. המילה "אורגני" או "ללא גלוטן" היא כמו מדבקת קסם שמעלה את המחיר. חלק מהתוספת מוצדקת – ייצור אורגני יקר יותר, למשל. אבל חלק גדול הוא פשוט ניצול של החרדה שלנו.

אז מה עושים? לא אוכלים? חלילה! אבל אוכלים חכם.

טיפים מעשיים: לא להיות פראייר זה מקצוע

1. סקר שוק, סקר שוק, ושוב פעם סקר שוק: אל תתעצלו. בדקו מחירים בין רשתות שונות. אפשר גם באינטרנט, אבל אני מעדיף לראות בעיניים.

2. השוואת מחירים ליחידת מידה: המחיר לקילו, המחיר לליטר. זה מה שחשוב. אל תתפתו למבצעים על אריזות קטנות.

3. קנייה ישירה מהיצרן/חקלאי: אם יש לכם אפשרות, קנו ירקות ופירות ישירות מהחקלאי. יותר טרי, יותר זול, ויותר כיף.

4. בישול עצמי: הכי חשוב! הכינו אוכל בבית. חטיפים בריאים לילדים? תאמינו לי, זה לא בשמים היא. אפשר להכין דברים טעימים ובריאים בבית, בפחות כסף.

5. ירקות אורגניים – לא תמיד חובה: בדקו מה באמת חשוב לקנות אורגני. יש ירקות ופירות שסופגים יותר חומרי הדברה (כמו תפוחים וענבים), ויש כאלה שפחות (כמו בצל ואבוקדו). תעשו את החושבים שלכם.

6. תעודת כשרות: זה חשוב מאוד! תוודאו שיש תעודת כשרות לכל מוצר. לא להתפשר על זה בשום אופן.

לסיכום: לאכול טוב, בלי לקרוע את הכיס

אפשר לאכול בריא וטעים גם אם יש אלרגיות במשפחה. צריך פשוט להיות צרכנים חכמים. לא לקנות בעיניים עצומות, לא להאמין לכל פרסומת, ולעשות קצת שיעורי בית. זכרו: "מיגו דזכי לנפשיה – זכי נמי לחבריה". אם אתם חוסכים לעצמכם, אתם יכולים לעזור גם לאחרים.

שורה תחתונה: אל תהיו פראיירים! תעשו סקר שוק, תבשלו בבית, ותקנו חכם.

יש לכם שאלות? מושיקו כאן בשבילכם!

מושיקו כהן's Avatar

מושיקו כהן

משה "מושיקו" כהן הוא מומחה צרכנות וכלכלה נבונה לציבור הדתי. בסגנונו הישיר והאותנטי, הוא חושף תרגילים שיווקיים, משווה מחירים ומציע לקוראיו מבט צרכני מפוכח בעולם של פרסומות מנופחות ומבצעים מטעים. הטורים שלו מתאפיינים בהומור חד, ניתוח מעמיק, וטיפים פרקטיים שחוסכים זמן וכסף.