
אתם בטח שואלים את עצמכם, מה לייזי קופולוביץ', בוגר חברון, מבין בנופשים בחו"ל? הרי כל החיים שלו זה גמרא וטשולנט, לא? אז זהו, יאפצ'יקים, שטעיתם! גם בחור ישיבה צריך קצת אוויר, ואם אפשר עם איזה "מהלך" שיחסוך כמה גרושים, מה טוב! 😜
כשהייתי בישיבה, החברותא שלי, מוישה'לה, התעקש שנברח לחו"ל בין הזמנים. הוא טען שזה "שוס" לנקות את הראש לפני החזרה לשיעורים. אני, בתמימותי, חשבתי שזה חילול השם, אבל מוישה'לה ידע לעשות לי "גריז" עם איזה סיפור על הרבי מלובביץ' שהסתובב באירופה... קיצר, נסענו.
מאז, יצא לי לחרוש כמה מדינות באירופה. לא סתם לחרוש, כן? לחרוש עם הלכות צניעות בעיניים, כשרות בפה, ו"קומבינות" בראש. כי מה לעשות, כסף לא גדל על העצים (גם לא על עצי תפוח, אליבא דאמת).
אז מה למדתי? שחו"ל זה לא רק "חבל"ז", אלא גם מבחן רציני למידת האמונה והשמירה על ההלכה. אבל אל תדאגו, אני כאן כדי לעזור לכם לעבור את המבחן הזה בהצלחה, בלי לפשוט רגל!
הנה כמה יעדים שווים לבחור ישיבה (או אברך צעיר) שרוצה קצת "ווייב" אירופאי:
* פראג, צ'כיה: קודם כל, זה זול. רצח. ממש "מילתא זוטרתא" להסתדר שם עם תקציב סטודנטיאלי. דבר שני, יש קהילה יהודית פעילה עם בית חב"ד שמספק אוכל כשר ושיעורי תורה. שלישית, העיר עצמה יפהפייה. תראו את הגשר המפורסם, תבקרו ברובע היהודי העתיק, ותגידו תודה שלא נתקעתם בכותל כל בין הזמנים. ויש שם מסעדה כשרה שווה בשם "King Solomon" – לא לפספס!
* וינה, אוסטריה: עיר עם היסטוריה יהודית עשירה, בתי כנסת מפוארים, ואוכל כשר לא רע בכלל. יש שם בית חב"ד שמארגן ארוחות שבת מפוארות. טיפ ממני: תנסו את ה"שניצל וינאי" הכשר – זה חזק כמו הקידוש של הרב! מומלץ לבקר בבית הכנסת הראשי של וינה, זה שוס של מקום. מצאתי מסעדה כשרה בווינה בשם "Alef-Alef". תבדקו אותה.
* בודפשט, הונגריה: עוד פנינה יהודית במזרח אירופה. בית הכנסת הגדול הוא אתר חובה, והרובע היהודי מלא במסעדות כשרות ובתי קפה נחמדים. בבודפשט אפשר למצוא אווירה יותר צעירה ותוססת, וגם המחירים סבירים. אל תשכחו לקנות עוגת דובוש כשרה – זה "פשיטא" שחייבים! תנסו לאכול במסעדת "Carmel" הכשרה, שמעתי שהיא מעולה.
טיפים של לייזי לטיול חכם:
1. טיסות: תזמינו מראש, ותהיו גמישים בתאריכים. טיסות באמצע השבוע זולות יותר, וגם טיסות עם עצירות ביניים.
2. לינה: במקום מלון מפואר, תחפשו דירה Airbnb או הוסטל עם חדרים פרטיים. זה הרבה יותר זול, ויש לכם מטבח להכין אוכל כשר.
3. אוכל: תסחבו איתכם מהארץ קצת אוכל מוכן, במיוחד לשבת. זה יחסוך לכם הרבה כסף ועוגמת נפש. אפשר למצוא סופרים עם מחלקות כשרות גם בחו"ל.
4. תחבורה: תשתמשו בתחבורה ציבורית. זה זול, נוח, ונותן לכם להרגיש כמו מקומיים.
5. תיירות: תבדקו אם יש כרטיס תיירים שמקנה כניסה חינם לאתרים ומוזיאונים. זה יכול לחסוך הרבה כסף.
פעם אחת, כשהייתי ברומא, המשגיח תפס אותי כשניסיתי להכניס פיצה לא כשרה לישיבה ארעית שהקמנו בבית חב"ד. הוא צעק עליי כמו שלא צעקו עליי מאז הברית. מאז אני מקפיד על כשרות יותר מבחורה שמנסה למצוא שידוך. 😉
אז חבר'ה, צאו לטייל, תראו עולם, אבל אל תשכחו מי אתם ומה אתם. כי בסופו של דבר, בין אם אתם בפראג או בניו יורק, "אין עוד מלבדו" זה המסר האמיתי. וכן, תביאו לי איזה שוקולד כשר משם, נו?
שאלות נפוצות (שבחורים שואלים אותי כל הזמן):
* מה עם תפילות? תמיד תבדקו אם יש בית כנסת או בית חב"ד בסביבה. אם לא, אפשר להתפלל בחדר. העיקר הכוונה!
* איך שומרים על צניעות? תבחרו בגדים צנועים, ותימנעו ממקומות שיכולים לגרום לכם ניסיונות.
* מה עושים בשבת? תמצאו קהילה יהודית ותבלו איתם את השבת. זה גם כיף, וגם מחזק את האמונה.
תזכרו, גם בחו"ל אפשר למצוא את ה' בכל פינה. רק צריך לפקוח את העיניים ולחפש. כמו שאומרים בישיבה: "תורה היא, וללמוד אני צריך!"
תהיו חזקים, ותעשו קידוש השם!