ריח של תפוח בדבש תמיד מחזיר אותי הביתה, לראש השנה אצל סבתא רחל. הבית היה מתמלא ניחוחות של חגים, של התחלות חדשות ושל תקווה מתוקה. אבל הדבש של סבתא לא היה סתם דבש – הוא היה מתובל, עמוק, עם טעמים שאי אפשר לשכוח. היא הייתה אומרת: "אביגדור'ל, דבש בלי נשמה זה כמו תפילה בלי כוונה".
דבש מתובל הוא הרבה יותר מסתם ממרח חגיגי. הוא סמל לשנה טובה ומתוקה, אבל גם תזכורת לשורשים שלנו, למסורת העשירה של עדות ישראל השונות. יש דבש מתובל אשכנזי עם קינמון וציפורן, ספרדי עם מי ורדים ופיסטוקים, ומזרחי עם הל וזעפרן. כל עדה והניחוחות שלה, אבל המהות נשארת זהה – ברכה לשנה טובה ומתוקה.
השנה, אני רוצה לשתף אתכם במתכון לדבש מתובל שהוא שילוב של כל העולמות, מחווה לסבתא רחל ולכל הנשים הנפלאות שלימדו אותי לבשל עם הלב.
המרכיבים:
- 1 כוס דבש איכותי (רצוי דבש פרחי בר או דבש הדרים)
- 1/2 כפית קינמון טחון
- 1/4 כפית ציפורן טחונה
- 1/4 כפית הל טחון
- קליפת לימון מגוררת מחצי לימון
- כף מיץ לימון סחוט טרי
- כף מי ורדים (אופציונלי, לטעם ספרדי עדין)
- חופן פיסטוקים קלויים קצוצים גס (אופציונלי, לטעם חגיגי)
- קורט זעפרן (אופציונלי, לטעם מזרחי עשיר)
ההכנה:
1. בסיר קטן, מחממים את הדבש על אש קטנה מאוד. זהירות שלא ירתח! אנחנו רוצים רק לחמם אותו מעט כדי שיהיה נוזלי יותר.
2. מוסיפים את התבלינים – קינמון, ציפורן, הל, קליפת לימון ומיץ לימון. מערבבים בעדינות עד שהתבלינים מתמזגים בדבש.
טיפ של שף: תשתמשו בתבלינים טריים ואיכותיים. ההבדל בטעם יהיה משמעותי.
3. אם רוצים, מוסיפים מי ורדים, פיסטוקים וזעפרן. מערבבים בעדינות.
4. מבשלים על אש קטנה מאוד למשך 10-15 דקות, תוך כדי ערבוב מדי פעם. זה נותן לתבלינים זמן להוציא את הטעמים שלהם ולחדור לדבש.
5. מכבים את האש ומצננים את הדבש לחלוטין. הטעמים יתפתחו ויתעצמו כשהדבש יתקרר.
סוד קטן שלי: אחרי שהדבש התקרר, אני מוסיף כמה טיפות של תמצית וניל איכותית. זה מוסיף עומק וניחוח נפלא.
6. מעבירים לצנצנת זכוכית נקייה ויבשה. הדבש המתובל ישמר במקרר למשך מספר שבועות.
הדבש המתובל הזה מושלם לטבילת תפוחים בראש השנה, אבל הוא גם נהדר לזילוף על עוגות דבש, לתיבול תה או סתם לאכול בכפית כשמתחשק משהו מתוק ומנחם.
מעבר למתכון, הנה כמה מחשבות על דבש ועל ראש השנה:
1. הדבש כסמל: הדבש הוא סמל לשפע, ברכה ושגשוג. בראש השנה, אנחנו מבקשים שתהיה לנו שנה טובה ומתוקה, והדבש הוא דרך מוחשית להביע את התקווה הזו.
2. החיבור למסורת: הכנת דבש מתובל היא דרך להתחבר למסורת המשפחתית ולשורשים שלנו. המתכון הזה עבר מדור לדור, וכל דור הוסיף לו את הטאץ' האישי שלו.
3. הגיוון בעדות ישראל: כל עדה בישראל מביאה איתה את הטעמים והניחוחות הייחודיים שלה. הדבש המתובל הוא דוגמה מצוינת לגיוון הזה, כשאפשר למצוא גרסאות שונות בכל קהילה.
הדבש המתובל הוא לא רק אוכל, הוא זיכרון, הוא געגוע, הוא תקווה. הוא טעם של בית, של משפחה, של שנה טובה שבפתח. תכינו אותו באהבה, תטעמו ממנו בנחת, ותאחלו לעצמכם ולכל יקיריכם שנה מתוקה ומבורכת. 🍯🍎
אני זוכר שסבתא רחל תמיד אמרה: "השנה החדשה היא כמו דף חדש בספר החיים. כתבו עליו דברים טובים, דברים מתוקים, דברים שישמחו אתכם ואת הסובבים אתכם." שנה טובה!
שאלות נפוצות:
- האם אפשר להשתמש בסוג דבש אחר? בהחלט! אפשר להשתמש בכל סוג דבש שאוהבים, אבל אני ממליץ על דבש פרחי בר או דבש הדרים, שיש להם טעם עדין ומורכב.
- כמה זמן הדבש המתובל יכול להחזיק מעמד? הדבש המתובל יכול להחזיק מעמד במקרר למשך מספר שבועות. חשוב לשמור אותו בצנצנת זכוכית נקייה ויבשה.
- האם אפשר להכין את הדבש המתובל מראש? כן! אפילו מומלץ להכין אותו כמה ימים מראש, כדי שהטעמים יתפתחו ויתעצמו.
נקודה למחשבה: מה הטעם שמזכיר לכם את ראש השנה? שתפו אותי בתגובות!