קטניות חגיגיות לטו בשבט: מסע טעמים מסורתי

אבי שפרן מגיש: מתכוני קטניות חגיגיים לט"ו בשבט - מסע טעמים מסורתי, סיפורים אישיים וטיפים להכנת מנות שבת וחג.

ברוכים הבאים לשולחן השבת שלי, חברים! ט"ו בשבט כבר מעבר לפינה, ואיתו הריחות המשכרים של פירות יבשים, תבלינים חמים ו... קטניות! כן, כן, שמעתם נכון. קטניות הן הרבה יותר מסתם תוספת בריאה – הן יכולות להיות כוכבות הערב, במיוחד כשאנחנו מדברים על מנות חגיגיות לשבת וחג.

אני זוכר בתור ילד, אצל סבתא רחל ז"ל, ט"ו בשבט היה חגיגה של ממש. לא רק פירות יבשים היו על השולחן, אלא גם תבשילי קטניות עשירים ומגוונים, כל אחד עם סיפור משלו. סבתא תמיד אמרה שקטניות הן "הבשר של העניים", אבל אצלה הן קיבלו כבוד מלכים.

### קצת היסטוריה על קטניות

הקטניות הן חלק בלתי נפרד מהמטבח היהודי כבר אלפי שנים. אזכורים לקטניות אפשר למצוא כבר בתנ"ך, והן היוו מרכיב חיוני בתזונה של העם היהודי, במיוחד בתקופות של מחסור. הן זולות, מזינות, וניתן לשמר אותן לאורך זמן. ביהדות אשכנז, ישנה מסורת שלא לאכול קטניות בפסח, אבל בשאר ימות השנה הן מבורכות ומקובלות.

### מתכון: חמין שעועית לבנה מרוקאי פיקנטי

אחד הזיכרונות החזקים שלי מט"ו בשבט הוא החמין שעועית הלבנה של סבתא. זה לא היה סתם חמין, אלא חגיגה של טעמים מרוקאים אותנטיים. אני רוצה לחלוק איתכם את הגרסה שלי, שהיא קצת יותר מודרנית אבל עדיין נאמנה למקור.

גרסאות: כמובן שיש גרסאות רבות לחמין שעועית. יש כאלה שמוסיפים בשר, אחרים מעדיפים בלי. יש שמשתמשים בשעועית לבנה קטנה, ויש שמעדיפים את הגדולה. הגרסה שלי משלבת שעועית לבנה גדולה עם קצת שעועית פינטו לטעם עשיר יותר.

מרכיבים:

* 2 כוסות שעועית לבנה גדולה, מושרת ללילה

* 1 כוס שעועית פינטו, מושרת ללילה (לא חובה)

* 1 בצל גדול, קצוץ דק

* 4 שיני שום, כתושות

* 2 עגבניות מגורדות

* 1 פלפל אדום חריף, קצוץ דק (לפי הטעם)

* 1 כף פפריקה מתוקה

* 1/2 כף כמון

* 1/4 כף כורכום

* מלח ופלפל שחור לפי הטעם

* שמן זית

* מים רותחים

* ביצים קשות (לקישוט)

הכנה:

1. מחממים מעט שמן זית בסיר גדול. מוסיפים את הבצל ומטגנים עד שהוא מזהיב.

2. מוסיפים את השום והפלפל החריף ומטגנים עוד דקה.

3. מוסיפים את העגבניות המגורדות, הפפריקה, הכמון והכורכום. מבשלים כמה דקות עד שהרוטב מסמיך מעט.

4. מוסיפים את השעועית (מסוננת), מלח ופלפל. מערבבים היטב.

5. מכסים במים רותחים כך שיכסו את השעועית בשני ס"מ.

6. מביאים לרתיחה, ואז מנמיכים את האש ומבשלים על אש קטנה כשעתיים-שלוש, עד שהשעועית רכה מאוד. מדי פעם בודקים ומוסיפים מים רותחים אם צריך.

7. לפני ההגשה, טועמים ומתקנים תיבול.

8. מגישים חם, עם ביצים קשות מעל.

טיפ מקצועי: כדי שהשעועית תתרכך מהר יותר, אפשר להוסיף לסיר כפית סודה לשתייה בזמן הבישול.

סודות אישיים: אני אוהב להוסיף לחמין שלי גם כמה שזיפים מיובשים. הם מוסיפים מתיקות עדינה וטעם עמוק. אפשר גם להוסיף עצמות מח עצם לטעם עשיר במיוחד.

### מנות קטניות נוספות לט"ו בשבט

מעבר לחמין השעועית המרוקאי, יש עוד המון מנות קטניות נפלאות שאפשר להכין לט"ו בשבט:

1. מג'דרה: תבשיל עדשים ואורז, פשוט אך טעים להפליא. אפשר להכין אותו עם עדשים ירוקות או חומות, ובתוספת בצל מטוגן מקורמל.

2. מרק אפונה יבשה: מרק חורפי מחמם, עם טעם עשיר ועמוק. אפשר להוסיף לו ירקות שורש כמו גזר וסלרי, וגם קצת בשר מעושן לטעם מעודן.

3. סלט עדשים שחורות: סלט קליל ומרענן, עם עדשים שחורות, ירקות קצוצים ועשבי תיבול. מתאים במיוחד כתוספת לארוחת שבת.

4. פתיתי סויה ברוטב: מנה צמחונית עשירה בחלבון, מתאימה במיוחד לטבעונים וצמחונים. אפשר להכין אותה עם רוטב עגבניות פיקנטי או רוטב טריאקי מתקתק.

### בין המסורת לחדשנות

אני מאמין שאפשר וצריך לשלב בין המסורת לחדשנות במטבח. אפשר לקחת מתכונים מסורתיים ולתת להם טוויסט מודרני, בלי לפגוע בטעם האותנטי. לדוגמה, אפשר להכין חמין שעועית בגרסה טבעונית, עם טופו מעושן במקום בשר, או להוסיף למג'דרה קינואה במקום אורז. העיקר הוא לשמור על הטעם והאהבה לאוכל.

אני מקווה שאהבתם את המסע הקולינרי הקצר הזה. ט"ו בשבט הוא זמן מצוין להתחבר לשורשים שלנו, לחגוג את הטבע ואת השפע שהוא מעניק לנו. אז קדימה, הכינו מנות קטניות טעימות וחגיגיות, ותיהנו עם המשפחה והחברים!

לסיום, אני רוצה לחלוק איתכם מחשבה קטנה: האוכל הוא הרבה יותר מסתם חומר גלם. הוא זיכרון, הוא געגוע, הוא קשר בין דורות. כל מנה שאנחנו מכינים היא סיפור, וכל ביס הוא מסע בזמן. בואו ננצל את ט"ו בשבט כדי לספר את הסיפורים שלנו, דרך האוכל שאנחנו אוהבים.

שבת שלום וחג שמח! 🌱

### שאלות נפוצות

* האם חייבים להשרות קטניות לפני הבישול? כן, מומלץ מאוד להשרות קטניות לפני הבישול. ההשריה עוזרת לרכך את הקטניות ומקצרת את זמן הבישול. בנוסף, היא מסייעת להפחית את תכולת החומצה הפיטית בקטניות, מה שמקל על העיכול.

* מה ההבדל בין סוגי השעועית השונים? ישנם סוגים רבים של שעועית, כל אחד עם טעם ומרקם ייחודיים. שעועית לבנה היא בעלת טעם עדין ומרקם קרמי, שעועית אדומה היא בעלת טעם חזק יותר ומרקם מוצק, ושעועית שחורה היא בעלת טעם מתקתק ומרקם רך.

* האם אפשר להקפיא קטניות מבושלות? כן, אפשר להקפיא קטניות מבושלות. מקררים את הקטניות לחלוטין, ואז מעבירים אותן לשקיות או קופסאות אחסון המתאימות להקפאה.

* אילו קטניות מומלץ לאכול בפסח? בני עדות אשכנז נוהגים שלא לאכול קטניות בפסח. מנהג זה אינו קיים בקרב בני עדות המזרח.

לסיום, איזו מנת קטניות אתם הכי אוהבים להכין לחג? שתפו אותי בתגובות!

אביגדור שפרן's Avatar

אביגדור שפרן

אביגדור שפרן הוא שף ומומחה למטבח יהודי אותנטי, איש של טעמים, סיפורים ומסורת. מחלוצי שימור והחייאת המתכונים היהודיים המסורתיים בישראל, הוא משלב בין ידע קולינרי מקצועי להבנה עמוקה של ההיסטוריה והמסורת היהודית. כתיבתו הנוסטלגית והחמה מביאה אל השולחן לא רק מתכונים, אלא גם את הסיפורים והנשמה שמאחוריהם.