מסעדות כשרות לשומרי גלוטן: טעמים של בית, גם בחוץ

אבי שפרן ממליץ על מסעדות כשרות לשומרי גלוטן: טעמים של בית, גם בחוץ. המלצות חמות ומניסיון אישי.

הייתי ילד קטן, אולי בן שש או שבע, כשאובחנה אצל בת דודה שלי רגישות לגלוטן. אני זוכר את הבלבול, את השינוי הדרמטי בשולחן החג. פתאום, לא הכל היה מותר, לא הכל היה אפשרי. אבל סבתא, שתמיד ידעה למצוא את האור בכל פינה, לקחה את זה כאתגר. היא למדה, התנסתה, ודאגה שלבת דודה שלי לא יחסר דבר. ואיך שהמאכלים שלה היו טעימים! זה היה שיעור חשוב בשבילי – שאפשר לשמור על מסורת, על טעם של בית, גם כשמגלים עולם חדש של מגבלות.

היום, כשאני שף, אני מבין את הקושי הזה אפילו יותר. למצוא אוכל כשר, טעים ובלי גלוטן זה לא תמיד פשוט. אבל אל ייאוש! בשנים האחרונות קמו מסעדות נפלאות שמצליחות לעשות את הבלתי אפשרי. אני רוצה לקחת אתכם למסע קצר, לטעום קצת ממה שיש לארץ שלנו להציע.

ה"גלוטן פרי" הכשרה: מעדנייה וקפה קסומים בירושלים

אני מתחיל בירושלים, עיר הקודש, שם נמצאת פנינה אמיתית – "הגלוטן פרי". מדובר במעדנייה ובית קפה כשרים למהדרין, שכל המוצרים בהם הם ללא גלוטן. דמיינו לעצמכם ריח של לחם טרי, אבל כזה שלא יגרום לכם לכאבי בטן. עוגות, לחמים, קישים, פסטות – הכל עשוי מחומרי גלם איכותיים ובטכניקות מוקפדות. אני במיוחד ממליץ על הקיש פטריות שלהם, הוא פשוט טעם גן עדן. והלחם? כמו שאומרים, "כמו שאמא עשתה!" אבל בלי גלוטן.

מה שהכי מיוחד במקום הזה הוא היחס האישי. בעלי המקום מבינים את הצורך של אנשים עם רגישות לגלוטן, והם תמיד שמחים לעזור ולייעץ. זה לא רק אוכל, זה גם קהילה.

"בלה": איטליה כשרה, בלי טיפת גלוטן, בתל אביב

עכשיו נעבור לתל אביב, העיר ללא הפסקה, שם נמצאת המסעדה האיטלקית "בלה". אל תתנו לשם האיטלקי לבלבל אתכם, מדובר במקום כשר, והכי חשוב - הכל, אבל הכל, ללא גלוטן. פסטות, פיצות, רביולי – הכל עשוי מקמחים מיוחדים, והטעם? וואו!

אני זוכר שבפעם הראשונה שאכלתי שם פיצה, הייתי סקפטי. איך אפשר להכין פיצה טעימה בלי גלוטן? אבל כבר בביס הראשון התפוגגו כל הספקות. הבצק היה דק וקריספי, הרוטב עשיר ומתוק, והגבינה נמסה בפה. חגיגה של טעמים!

הטיפ שלי: אל תוותרו על הקינוחים. הטירמיסו שלהם הוא פשוט מושלם. ואל תשכחו להזמין גם כוס יין טוב, זה משדרג את החוויה פלאים.

"פליינג פיש": דגים כשרים בגובה העיניים, בחיפה

לסיום, נעלה צפונה, לחיפה, שם נמצאת מסעדת הדגים "פליינג פיש". אמנם לא כל המנות שם הן ללא גלוטן, אבל הם מודעים מאוד לנושא, ומציעים מגוון רחב של אפשרויות.

דגים טריים, סלטים עשירים, ותוספות מיוחדות – הכל עשוי מחומרי גלם איכותיים, ומוכן במקום. אני ממליץ במיוחד על הפילה דניס בגריל, הוא עסיסי וטעים, ומשתלב נהדר עם סלט ירקות טרי.

מה שיפה במסעדה הזו זה הנוף. היא ממוקמת על צלע הר הכרמל, ומשקיפה על הים התיכון. אין דבר יותר כיף מלאכול דג טרי, עם כוס יין לבן, מול נוף עוצר נשימה.

אני מקווה שהצלחתי לעורר לכם את התיאבון, ונתתי לכם כמה רעיונות למסעדות כשרות וטעימות, שמתאימות גם לשומרי גלוטן. זכרו, שמירה על מסורת לא צריכה לבוא על חשבון הבריאות. אפשר ליהנות מאוכל טעים ומזין, גם כשמגלים עולם חדש של מגבלות. וסבתא שלי, אני בטוח, הייתה גאה.

שאלות נפוצות:

* האם כל המסעדות שהזכרתם כשרות למהדרין?

* כן, כל המסעדות שהזכרתי כשרות למהדרין.

* האם יש עוד מסעדות כשרות ללא גלוטן בארץ?

* בהחלט! יש עוד מסעדות רבות, בעיקר בערים הגדולות. מומלץ לבדוק באינטרנט או לשאול חברים שמכירים.

* האם אפשר למצוא קינוחים כשרים ללא גלוטן?

* כן, יש מגוון רחב של קינוחים כשרים ללא גלוטן. חשוב לבדוק את רשימת הרכיבים לפני ההזמנה.

* האם יש טיפים נוספים לשומרי גלוטן במסעדות כשרות?

* חשוב תמיד ליידע את המלצר על הרגישות לגלוטן, ולשאול שאלות מפורטות על המרכיבים וההכנה של המנות.

מחשבה לסיום: האם גם אתם זוכרים מאכל מסוים מסבתא שהיה משנה חיים? שתפו אותי!

אביגדור שפרן's Avatar

אביגדור שפרן

אביגדור שפרן הוא שף ומומחה למטבח יהודי אותנטי, איש של טעמים, סיפורים ומסורת. מחלוצי שימור והחייאת המתכונים היהודיים המסורתיים בישראל, הוא משלב בין ידע קולינרי מקצועי להבנה עמוקה של ההיסטוריה והמסורת היהודית. כתיבתו הנוסטלגית והחמה מביאה אל השולחן לא רק מתכונים, אלא גם את הסיפורים והנשמה שמאחוריהם.